Samospráva chce skvalitniť život v rómskej osade

07.04.2008 Humenné

Humenné/Podskalka 7. apríla (TASR) - Humenská samospráva má záujem na skvalitnení života 1317 obyvateľov rómskej osady Podskalka, nachádzajúcej sa v intraviláne mesta.
Humenné má vypracovanú urbanistickú štúdiu rozvoja osady, ktorá bola premietnutá do územného plánu mesta. Štúdia hovorí o rozvoji bývania, občianskej vybavenosti, verejnej zeleni a pod. \"Pre bývanie sme v osade Podskalka postavili 128 bytov nižšieho štandardu a navrhujeme, aby sa tam postavilo aj 57 rodinných domov. Pre realizáciu rodinných domov je nutné, aby bola vybudovaná v predstihu dopravná a technická vybavenosť, \" uviedol dnes pre TASR primátor Humenného Vladimír Kostilník. Dodal, že v lokalite uvažujú aj o výstavbe materskej školy s kapacitou 110 miest, ktorá by mala vzniknúť v zrekonštruovaných priestoroch terajšej základnej školy (ZŠ). Školopovinné deti by sa mali dočkať aj novej ZŠ s telocvičňou. Urbanistická štúdia hovorí aj o vzniku nového kultúrneho domu s kapacitou sto miest s klubovňami, ale aj kostola.
Podľa primátora bola verejná dopravná vybavenosť v osade riešená miestnymi komunikáciami a je napojená na cestný obchvat, ktorý povedie v smere na Ptičie a Chlmec. V osade je vybudovaná kanalizácia a zdroj pitnej vody.
\"Všetky spomínané aktivity chceme realizovať prostredníctvom projektov, ktorými sa budeme uchádzať o financie z Európskej únie a zároveň sa obrátime na splnomocnenkyňu pre riešenie rómskej otázky, aby nám pomohla pri výstavbe ZŠ, pretože v osade žije 335 detí vo veku do 15 rokov, \" povedal Kostilník.
V osade navštevuje v súčasnosti prvé dva ročníky ZŠ takmer 60 žiakov, žiaci tretieho a vyšších ročníkov cestujú do ZŠ v meste. V materskej škole evidujú 24 detí a školský klub navštevuje 50 detí z osady.
 

Vyberte región